Zupa szpinakowa

 

zupa szpinakowa
zupa szpinakowa

Cześć. Chciałabym zaproponować Wam zupę ze szpinakiem w roli głównej. Bardzo prostą i szybką w wykonaniu.

Składniki

szpinak – około 200g, mrożony lub świeży

2 duże ziemniaki

3 łyżki oliwy

pół dużej cebuli lub 1 małą

2,3 łyżki białego wina

1 litr wody lub bulionu warzywnego

sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru do smaku

Sposób przygotowania

Szpinak opłukać, odciąć twarde łodyżki (jeśli świeży)

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.

Do głębokiej patelni wlać oliwę i na bardzo małym ogniu zeszklić cebulę.

Dodać ziemniaki i smażyć 2 minuty.

Wrzucić szpinak i mieszając dusić na małym ogniu, aż nieco zwiędnie.

Wlać wino.

Dodać wodę ( bulion ), szczyptę soli i ew. szczyptę cukru. Zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć płomień do minimum i gotować około 15 minut (zupa ma tylko „mrugać”)

Zupę zmiksować, doprawić do smaku.

Można podawać z grzankami, posypaną uprażonymi ziarnami dyni lub słonecznika, a nawet maku albo tak, jak ja dzisiaj podałam – posypaną ekspandowanym amarantusem w towarzystwie gryczanych naleśników z pesto i sałatą.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *