Zupa chrzanowa

Już jutro Niedziela Wielkanocna, a Ty nie masz pomysłu, co podać na świąteczny stół? Don’t worry. Mam pomysł  na smaczną  i szybką zupę.

Składniki

4 średnie ziemniaki

4 łyżki tartego chrzanu

1 cebula

1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

majeranek

około 1 litr wywaru warzywnego lub domowego rosołu, ewentualnie z kostki warzywnej ( u mnie domowej roboty kostka warzywna. W którymś z kolejnych wpisów podam przepis)

pół małego kubka jogurtu naturalnego

sól, pieprz do smaku

+ wkładka do zupy (do wyboru jajka na twardo, łosoś wędzony w plastrach-pokrojony na cienkie paseczki, kiełbaska wędzona w plasterkach)

Sposób wykonania

Cebulę i ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cebulę podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zeszkli. Dodaję (opcjonalnie) posiekany ząbek czosnku.

Dodaję pokrojone ziemniaki i podsmażam razem z cebulką około 3 minuty, często mieszając.

Zalewam wywarem warzywnym lub domowym rosołem.

Mieszam, czekam, aż się zagotuje, zmniejszam grzanie , przykrywam przykrywką i gotuję około 10 minut do miękkości ziemniaków.

Wyłączam grzanie, dodaję chrzan. Sprawdzam smak i doprawiam solą i pieprzem.

Blenduję na gładko, wsypuję majeranek, mieszam i dodaję jogurt, po uprzednim zahartowaniu, tzn do pojemnika z odmierzonym jogurtem wlewam gorącą chochlę zupy, mieszam, dodaję kolejną, mieszam i wlewam do garnka.

Sprawdzam smak, ewentualnie dodaję więcej chrzanu, soli lub pieprzu.

Zupa gotowa.

Podaję z jajkami na twardo, wędzonym łososiem lub kiełbaską wędzoną.

Smacznego:)

Wesołego Alleluja !

Przepis pochodzi z kanału Skutecznie. Tv

 

 

 

 

 

 

 

4 odpowiedzi do “Zupa chrzanowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *