Zakwas na żurek wielkanocny

Cześć. Czas już pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek, jeśli chcemy zjeść na śniadanie wielkanocne żurek na domowym zakwasie 🙂

zakwas na żurek

Składniki:

500-700 ml przegotowanej, letniej wody

5 łyżek mąki żytniej razowej 2000

1-3 ząbki czosnku

2 -3 liście laurowe

kilka kulek ziela angielskiego

Wykonanie:

Do litrowego słoika wlewamy wodę.

Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.

Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.

Jeśli chcemy przyspieszyć fermentację, to możemy dodać na start troszkę zakwasu na chleb albo łyżkę soku z kiszonych ogórków.

Zakrywamy otwór gazą lub ręcznikiem papierowym. Nakładamy gumkę lub wiążemy sznureczkiem, aby się nie zsuwał.

Stawiamy w ciepłym miejscu w kuchni i raz dziennie mieszamy.

Po około 5-6 dniach zakwas jest gotowy (pachnie i smakuje przyjemnie kwaskowato).

Przelewam do butelki i chowam do lodówki gdzie może stać kilka tygodni albo gotuję żurek, do którego wykorzystuję zakwas.

zakwas na żurek

 

Smacznego;)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *