Wegański twarożek migdałowy FETA II

twarożek migdałowy

Witam. Czas dzisiaj na kolejną odsłonę białego sera, fety, twarogu roślinnego (wybierz odpowiadające Ci określenie:)).

W dzisiejszej wersji podam go jako twarożek, ale doskonale sprawdza się w roli   sera białego do farszu na pierogi ruskie albo po upieczeniu, na kanapki. Dla wszystkich, którzy nie mogą jeść sera z mleka krowiego, wegan i wszystkich tych, którzy lubią nowe smaki i urozmaicenie w kuchni.

Do zrobienia twarożku potrzebne będą składniki :

1 szklanka migdałów

1/4 szklanki soku z cytryny

3 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku (opcjonalnie) – u mnie 1 ząbek czosnku ze słoika z ogórkami małosolnymi własnej roboty

1 łyżeczka soli morskiej, kamiennej lub himalajskiej

1/2 szklanki zimnej wody

Przygotowanie :

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godziny. Wylać wodę, zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut, po czym obrać migdały ze skórki.

Do miski blendera wrzucić wszystkie składniki i blendować kilka minut, aż masa będzie gładka.

I tyle, jeśli chodzi o twarożek. Do takiego serka dodajemy ulubione dodatki. Dzisiaj szczypiorek i pomidorki, a także trochę czarnego pieprzu do smaku.

twarożek migdałowy

W przypadku, gdy chcemy uzyskać ser do pierogów ruskich, należy go dobrze wycisnąć na sitku wyłożonym gazą.

Jeśli mamy ochotę na serek do kanapek, należy masę odcisnąć na sitku (jak wyżej),  pamiętając aby masa nie była wyciśnięta na wiór. Serek zostawiamy na 8 godzin lub na noc w lodówce.

Na następny dzień formujemy masę na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na macie silikonowej w dowolny kształt( okrągły, podłużny, owalny) i pieczemy w temperaturze 100 stopni przez około godzinę. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Po tym czasie serek smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi, świeżymi bądź suszonymi, ziołami.

Smacznego:)

Przepis pochodzi z bloga Weganie.blogspot.co.uk

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *