Szarlotka owsiana

Hej. Dziś pyszna szarlotka -klasyk, ale podrasowany : bez glutenu i  jajek.

szarlotka owsiana

 

Składniki na okrągłą blaszkę 24 cm:

Na ciasto kruche :

110g zimnego masła

kilka łyżek zimnej wody

75g płatków owsianych (bezglutenowych)

120g mąki ryżowej

1 łyżka cukru trzcinowego

pół małej łyżeczki sody

Masa:

1kg jabłek

2 soczyste gruszki

80g rodzynek

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

100g cukru trzcinowego, kokosowego lub ksylitolu (Ja dałam 4 łyżki cukru kokosowego)

kubek mocnej herbaty

oliwa lub masło (1-2 łyżki)

Wykonanie:

Namocz rodzynki w naparze mocnej herbaty.

Pokrojone w większe kawałki  jabłka i gruszki włóż do garnka, wlej olej lub masło, dodaj wanilię i zostaw pod przykryciem. Jeśli masz soczyste owoce i garnek z grubym dnem, to nie trzeba ich nawet mieszać.

Po 15-20 minutach, kiedy sok wypłynie i owoce lekko zmiękną, dodaj cukier i odsączone rodzynki. Zostaw na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.

Masło pokrój na małe kawałki i zagnieć z pozostałymi składnikami. Ciasto nie musi być wyrobione bardzo dokładnie, może być nawet w formie kruszonki.

Natłuść boki tortownicy, a spód wyłóż papierem.

Dół wylep 2/3 ciasta.

Wyłóż jabłka. Wyrównaj powierzchnię.

Na wierz posyp pozostałą 1/3 część ciasta.

Piecz 50 min. w tem. 170 stopni C.

Po upieczeniu zostaw w formie, aby ostygło.

Smacznego:)

Przepis pochodzi z bloga  Natchniona.pl

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *