Stek z kalafiora

stek z kalafiora

Cześć. Dzisiaj pyszny i zdrowy stek z kalafiora. Niewiele pracy i smaczny obiad warzywny. To zaczynamy.

Składniki :

duży kalafior (3- 4 steki)

marynata :

3 łyżki sosu sojowego (Tamari jest bezglutenowy)

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)

6 łyżek oleju

pół łyżeczki soli

1 łyżka keczupu lub przecieru pomidorowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszam w misce.

Kalafiory kroję na 2 cm grubości plastry. Nacieram je marynatą i odstawiam minimum na 30 minut /a najlepiej zrobić to poprzedniego dnia i zostawić natarte steki, ułożone jeden na drugim, w przykrytym naczyniu w lodówce/

Na dużej blasze rozkładam papier do pieczenia i układam steki, polewając je marynatą z dna naczynia.

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni i piekę pod grillem około 25 minut.

Podaję z kaszami, sałatkami, surówkami.

Smacznego:)

stek z kalafiora

Inspirację zaczerpnęłam od Olgi Smile i erVegan

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *