Smalec wegański

Przepis znalazłam jakiś czas temu u Olgi Smile. Od tego czasu gości na moim stole dość często, szczególnie w jesienno-zimowe miesiące, kiedy to zwykle mamy ochotę na bardziej tłuste, kaloryczne potrawy. Z kromką żytniego chleba na zakwasie, z ogórkiem kiszonym – rewelacja.

 

200 g oleju kokosowego

1 duże jabłko

2 cebule

2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

 

Na patelni rozpuszczam olej kokosowy (około 3 łyżki).

Wrzucam na rozgrzany olej pokrojone w kostkę cebule.

Smażę kilka minut, aż cebula nabierze złotego koloru.

Dodaję starte na grubych oczkach jabłko wraz ze skórką.

Podsmażam kolejne kilka minut, co jakiś czas mieszając, aby jabłko nie przywarło.

Wyłączam gaz i dodaję pozostałą część oleju kokosowego oraz (opcjonalnie) rozdrobniony czosnek.

Gdy smalec ostygnie,  przekładam do słoika.

Smacznego:)

 

 

 

6 odpowiedzi do “Smalec wegański”

  1. Polecam, smalec weganski gosci u mnie 365dni w roku. Goscie sie nim zachwycaja, najlepszy z kiszonymi ogoreczkami. Notatnik kulinarny jak zwykle mnie nie zawiódł dodajac inspiracji i różnorodność w mojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *