Śledzie w oleju z cebulką

Cześć. Dzisiaj przepis na bardzo proste śledziki. A’propos śledzika. Czy wiedzieliście, że śledzik w tym roku już 13.02.?

śledzie w oleju z cebulką

Składniki:

4 twarde i jędrne solone płaty śledziowe (matiasy)

1-2 średnie  cebule

musztarda do smarowania śledzi

kilka liści laurowych

kilkanaście ziaren ziela angielskiego

czarny pieprz i sól

dobrej jakości olej (rzepakowy, słonecznikowy) -/ilość oleju zależy od wielkości słoika, do którego włożymy śledziki/

Wykonanie:

 

Zaczynamy od wypłukania pod bieżącą wodą, a następnie wymoczenia przez 1-2 godziny w miseczce z zimną wodą płatów śledziowych. Po tym czasie wodę odlewamy, a śledziki smarujemy cienko z obu stron musztardą i kroimy w paski, albo mniejsze, przyjaźniejsze do jedzenia kawałki.

Cebulę kroimy w krążki.

Przygotowujemy większy słoik, najlepiej z szerokim wierzchem.

Do słoika wkładamy kolejno:

-warstwę cebuli, którą posypujemy czarnym, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli

-wlewamy cienką warstwę oleju

-warstwę śledzików

-liść laurowy i 1-2 ziarenka pieprzu

I tak kolejno, aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę przyciskamy lekko do dołu, aby smaki  łatwiej się połączyły. Na ostatnią warstwę śledzików układamy cebulkę, szczelnie przykrywając śledzie. Zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki na miniumum 24 godziny, aby śledziki „się przegryzły”.

 

 

 

śledzie w oleju z cebulką

 

Tak przygotowane śledziki postoją spokojnie kilka dni w lodówce. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu , na przykład do pieczonych ziemniaków, albo jako osobne danie z pieczywem lub w roli zakąski do wódki.

Smacznego:)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *