Śledzie po kaszubsku

Świetnie sprawdzą się na stole wielkanocnym albo jako danie postne w Wielki Piątek. Odnajdą się na każdej imprezie, jak i na codzień. Pyszne, proste do zrobienia śledziki po kaszubsku.

śledzie po kaszubsku

Składniki:

4 jędrne filety śledzi solonych (matiasy)

2 cebule

olej (około 8 łyżek do smażenia i około 8 łyżek dodatkowo później)

słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)

2 łyżki rodzynek albo pokrojonych na mniejsze kawałki suszonych śliwek

2 mniejsze kiszone ogórki

sól, pieprz, majeranek (do smaku)

Sposób wykonania:

Płuczę śledzie pod bieżącą wodą, a potem moczę w miseczce w zimnej wodzie przez kilka godzin. /Zwykle po 2 godzinach sprawdzam i jeśli jeszcze są bardzo słone, to odlewam wodę, wlewam nową i jeszcze  trzymam przez godzinę/. Kiedy już smak mi odpowiada, to wylewam wodę a śledziki osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w paseczki.

Cebulę kroję w półtalarki i podsmażam na oleju. Przyprószam solą, czarnym pieprzem i majerankiem. Kiedy cebula lekko się podsmaży, dodaję rodzynki lub suszone śliwki. Całość mieszam i smażę na średnim ogniu.

W tym czasie kroję ogórki w drobną kostkę i dodaję na patelnię. Zwiększam grzanie.

Kiedy cebulka dobrze się podsmaży, dodaję koncentrat pomidorowy, chwilę smażę razem, po czym wyłączam grzanie. Dodaję pozostałą część oleju, mieszam i zostawiam do ostygnięcia.

Kiedy zalewa ostygnie, układam pokrojone śledzie naprzemiennie z zalewą cebulową w słoiku zaczynając zalewą cebulową  i kończąc nią.

Zakręcam słoik i chowam do lodówki. Śledziki będą gotowe do jedzenia na następny dzień.

śledzie po kaszubsku

 

Smacznego:)

Przepis pochodzi z kanału Skutecznie.tv

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *