Serniczki truskawkowe (wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia)

Witam. Dzisiaj coś na słodko. Serniczki z truskawkami, chociaż nadadzą się tutaj wszelkie drobne owoce, jak maliny, jagody. Z jeżynami nie próbowałam, ale myślę, że również będą pyszne.

Z podanej porcji wychodzi 12 serniczków wielkości muffinków.

szklanka= 250 ml

Na spód:

szklanka migdałów

5-6 daktyli

1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

szczypta dobrej soli

Wypełnienie serniczków:

1 i 1/4 szl. orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie na 3-4 godziny)

3/4 szkl. mleka kokosowego lub migdałowego

1 szklanka truskawek (mogą być mrożone)

2 łyżki soku z cytryny

1/4 szkl.+ 2 łyżki syropu klonowego

1/4 szkl. oleju kokosowego

szczypta soli

Wykonanie

Namocz daktyle w gorącej wodzie (jeśli inne, niż Medjool , to trochę dłużej).

Wsyp migdały do blendera i blenduj, aż będą miałkie.

Dodaj resztę składników spodu i miksuj , aż się wszystko połączy ze sobą.

Do blaszki z dołkami na muffinki włóż muffinkowe foremki, najlepiej silikonowe.

Do każdej foremki włóż około 1 łyżkę masy i ugnieć palcami , formując spód serniczka.

Do blendera włóż wszystkie składniki wypełnienia serniczków, poza olejem kokosowym i blenduj około 1-2 minuty.

Dodaj olej kokosowy i blenduj, aż masa stanie się gładka.

Rozłóż masę sernikową do foremek.

Włóż do zamrażalnika na 2 godziny albo na noc.

Po tym czasie można wyjąć blaszkę i serniczki z foremek.

Zostaw tyle, ile chcesz zjeść, a resztę  schowaj z powrotem do zamrażalnika.

Serniczki wyjmij minimum 15 minut wcześniej przed jedzeniem, aby trochę odtajały.

Smacznego:)

Przepis pochodzi z kanału Fab Lunch

 

2 odpowiedzi do “Serniczki truskawkowe (wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *