Prosta zupa odkwaszająca organizm

Cześć. Tak, jak już pisałam w poprzednim tygodniu, czas na powrót do normalności po szaleństwach kulinarnych okresu świątecznego. Dzisiaj najprostsza zupa, która zminimalizuje skutki jedzenia zakwaszających produktów. Jest tak zdrowa, że można ją nawet jeść codziennie. Chociaż kto by tak chciał:)

 

 

Składniki:

4 średniej wielkości marchewki

2 średnie pietruszki

mały kawałek selera

pół szklanki kaszy jaglanej

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka dobrego, prawdziwego masła (82% tłuszczu)

sól, pieprz

1 liść laurowy

1 ziele angielskie

2,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewam wodę.

Dodaję obrane, starte na tarce warzywa oraz liść laurowy i ziele.

Wsypuję dokładnie wypłukaną na sitku kaszę jaglaną. Idealnie byłoby, gdyby kasza była wcześniej przez kilka godzin namoczona w zimnej wodzie, a potem dobrze wypłukana na sicie.

Gotuję 10-15 minut.

Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek, natkę, sól, pieprz i masło.

Mieszam i gotowe, można podawać.

Smacznego:)

Zupa jest lekkostrawna i czyści jelita od środka. Warto się do niej przekonać, mimo jej prostego składu i niewyszukanego smaku.

Przepis pochodzi z bloga Kasi Gurbackiej

 

 

 

 

 

 

2 odpowiedzi do “Prosta zupa odkwaszająca organizm”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *