Pesto z rukoli

pesto z rukoli
pesto z rukoli

To bardzo proste i szybkie pesto może być dodatkiem do kanapek, wędlin i mięs albo tak, jak w moim dzisiejszym przepisie, wykorzystane jako sos do makaronu (klusek, kasz).

Składniki

2 garście rukoli (około 40g)

1 czubata łyżka (około 20g) orzechów /np. nerkowców albo mieszanki orzechów włoskich, laskowych, nerkowca, migdałów/

1 mały ząbek czosnku

pieprz

sól

40 ml dobrej oliwy z oliwek (extra virgin)

Sposób wykonania

Do blendera wkładam umytą i osuszoną rukolę, dodaję orzechy, czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu , wlewam oliwę i blenduję na jednolity sos. Sprawdzam smak i ewentualnie dodaję jeszcze soli lub pieprzu do smaku. Smacznego:)

 

 

5 odpowiedzi do “Pesto z rukoli”

    1. Nie próbowałam z inną zieleniną. Na pewno eksperymenty są tu wskazane:) Z racji tego, że rukola ma bardzo charakterystyczny smak, tak jak bazylia, która jest podstawowym składnikiem oryginalnego pesto, należałoby wybrać coś, co podkreśli smak, np bazylia i mix sałat. Daj znać proszę, jak wypróbujesz:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *