Pasztet z zielonej soczewicy

Hej. Dzisiaj pyszny wegetariański pasztet z soczewicy.

pasztet z zielonej soczewicy

Składniki :

300 g zielonej soczewicy

3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera

300 g pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

3 łyżki mąki kukurydzianej bądź ziemniaczanej

4 łyżki bułki tartej ( ja użyłam mąki kokosowej, która świetnie zastąpiła bułkę tartą w tym przepisie- opcja bezglutenowa)

3 łyżki oleju

liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1 łyżka suszonej natki pietruszki

sól

1 łyżeczka pieprzu (może być biały)

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

kminek (opcjonalnie)

Wykonanie:

Do wrzącej, lekko osolonej wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie,  marchewkę, pietruszkę, selera, pieczarki, soczewicę. Gotujemy do miękkości składników (około 20 minut). /Pieczarki mogą być w całości, warzywa można pokroić w mniejsze kawałki/. /Możemy użyć do pasztetu warzyw z rosołu, wtedy  gotujemy wyżej wymienione składniki, poza warzywami, do miękkości soczewicy/.

Ugotowane składniki odcedzamy z wody, studzimy. Dodajemy poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Mielimy w maszynce do mięsa albo blendujemy. 

Do masy dodajemy mąkę, bułkę, przyprawy, olej. Dokładnie mieszamy. Można posypać po wierzchu kminkiem.

Pieczemy około 1 godzinę w 200 stopniach.

Smacznego:)

pasztet z zielonej soczewicy

2 odpowiedzi do “Pasztet z zielonej soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *