Pasztet z wątróbki

Cześć. Chciałabym Was zachęcić do zrobienia bardzo prostego, smacznego i zdrowego pasztetu. To zaczynamy:)

pasztet z wątróbek

Składniki:

około 30 dag wątróbki ( może być dowolna : kurza, wieprzowa, barania)

pół cebuli

pół łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego, drobno posiekanego

50 g miękkiego masła ( w temperaturze pokojowej)

sól, pieprz ziołowy

1 łyżeczka koniaku lub brandy ( w zasadzie może być każdy wytrawny alkohol)

1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)

4 łyżeczki roztopionego masła do polania gotowego pasztetu (opcjonalnie)

mleko do wymoczenia wątróbki

Wykonanie:

Zalewam wątróbkę mlekiem, tak aby cała była zanurzona i moczę minimum 30 minut. Można ten krok pominąć, ale to moczenie bardzo wpływa na lepszy smak wątróbki. Następnie odlewam mleko i płuczę wątróbkę pod bieżącą wodą. Oczyszczam z żyłek i nieapetycznych kawałków.

Cebulę drobno kroję.

Na rozgrzaną patelnię kładę część z odważonego masła. Wrzucam cebulkę i podsmażam, aż się zeszkli. Dodaję (opcjonalnie) czosnek oraz tymianek , chwilę podsmażam. Dodaję wątróbkę i smażę na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zetnie się i będzie zwarta (usmażona).

Zdejmuję z ognia i zostawiam do lekkiego przestygnięcia, a następnie przekładam do blendera, dodaję resztę z odważonego masła i miksuję na gładką masę. Doprawiam do smaku i dodaję alkohol. Ponownie miksuję i sprawdzam smak.

Jeśli pasztet odpowiada mi smakiem i ma gładką konsystencję, przekładam do słoiczka bądź miseczek, w których będę pasztet podawać.

Roztapiam masło i polewam pasztet od góry. Wkładam do lodówki, gdzie po kilkunastu godzinach stężeje i będzie gotowy do podania.

Najlepiej smakuje na domowym chlebku:)

pasztet z wątróbek

Przepis pochodzi z kanału Skutecznie.tv

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *