Pasztet wege bez pieczenia

Cześć.  Dziś smaczny, błyskawiczny do zrobienia pasztet.

pasztet wege

Składniki:

pół pęczka natki pietruszki

kilka suszonych pomidorów (bez oleju)

pół  szklanki słonecznika

1 łyżka siemienia lnianego lub ziaren chia

2 łyżki oleju lnianego

150 ml zimnej, przegotowanej wody

2 szczypty dobrej soli

2 szczypty kurkumy

2 szczypty kozieradki

2 szczypty czarnuszki (ew. czarnego pieprzu)

3 szczypty gałki muszkatołowej

2 szczypty słodkiej papryki

Jeśli którejś z przypraw nie posiadasz, to można ją pominąć

 

Sposób wykonania :

Słonecznik podprażyć z siemieniem lnianym i solą na suchej patelni. Zostawić do ostygnięcia.

Pietruszkę  z grubsza posiekać.

Wszystkie składniki oprócz pomidorów i pietruszki zmiksować w blenderze.

Następnie dodać pomidory i pietruszkę i ponownie dokładnie zmiksować.

Pasztet najlepiej przełożyć do szklanego, zamykanego pojemniczka i przechowywać w lodówce. Zużyć w ciągu kilku dni na kanapki albo nadzienie do naleśników.

Smacznego:)

Przepis pochodzi z bloga Więcej niż zdrowe odżywianie

 

 

 

 

 

Jedna odpowiedź do “Pasztet wege bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *