Najprostszy chleb bezglutenowy

najprostszy chleb bezglutenowy
najprostszy chleb bezglutenowy

Dzisiaj chciałabym zapoznać Was z najprostszym przepisem na chleb bezglutenowy. Piekę go często, bo niewiele przy nim pracy, a chleb jest wyjątkowo smaczny.

Składniki

350 g kaszy gryczanej niepalonej

150 g płatków owsianych /dla osób uczulonych na gluten płatki powinny mieć certyfikat bezglutenowości/

woda

1 łyżka soli /najlepiej morskiej lub himalajskiej/

opcjonalnie ziarna, pestki, zioła

Sposób przygotowania

Kaszę i płatki wsypujemy do miski, zalewamy wodą na około 2 cm ponad ich powierzchnię, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 24 godziny. Gdyby kasza i płatki wchłonęły całą wodę, to należy ją uzupełnić tak, aby mieszanka była cały czas zakryta.

Następnego dnia blendujemy mieszankę na gładką masę /przedtem odlewamy na sitku wodę, która nie została wchłonięta, ale nie co do kropli. Niewielka ilość wody jest ok/. Dodajemy sól i ewentualne przyprawy /w prezentowanej wersji łyżka pestek dyni i łyżeczka majeranku/.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na kolejne 24 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni i pieczemy chleb około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy go wyjąć z blaszki, zdjąć papier i zostawić na kratce do ostygnięcia.

Gdy całkowicie wystygnie, można kroić.

Smacznego;)

Przepis pochodzi z kanału Kierunek zdrowie.

3 odpowiedzi do “Najprostszy chleb bezglutenowy”

  1. To był mój debiut jeśli chodzi o chleb, ale wyszedł wspaniały. Wejdzie na stałe do naszego zdrowego menu, dziękuję ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *