Myślimasa czyli masa na poprawę pamięci

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który już od jakiegoś czasu funkcjonuje u mnie w domu jako zamiennik deseru, czy czegoś na słodko do kawy. Myślimasa, poza tym, że jest smaczna i słodka, to jeszcze wpływa na poprawę naszych zdolności zapamiętywania. Generalnie stymuluje nasz mózg do pracy. Przepis jest szybki i prosty więc już podaję.

myślimasa

Składniki:

4 łyżki zmielonych pestek dyni

4 łyżki zmielonych orzechów włoskich

8 łyżek zmielonych ziaren sezamu

5 łyżek zmielonych migdałów

5 łyżek zmielonych ziaren kozieradki

5 łyżek suszonych, rozdrobnionych  liści melisy

1 litr miodu

1 kostka masła

2 łyżeczki  zmielonego cynamonu

1 łyżeczka zmielonego kardamonu.

 

Do garnka (najlepiej z grubszym dnem) włożyć masło, miód, pestki dyni, orzechy, sezam, migdały, kozieradkę i melisę.

Ogrzewać na małym ogniu pół godziny, często mieszając.

Pod koniec dodać cynamon i kardamon.

Gorące przełożyć do słoików.

Jeść 2-3 łyżki dziennie. Można jeść samą masę, ale mnie najbardziej smakuje podana z ziarnami, orzechami, wiórkami, suszonymi owocami, dmuchanym ryżem czy ekspandowanym amarantusem.

Smacznego 🙂

Przepis otrzymałam od koleżanki, a „myślimasą” ochrzciło moje Dziecko 🙂

myślimasa

Jedna odpowiedź do “Myślimasa czyli masa na poprawę pamięci”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *