Mufinki z truskawką

Witam. Bardzo proste i smaczne mufiny proponuję Wam dzisiaj.

mufinki z truskawką

składniki na 12 mufinek:

1 szkl. tłustego mleka (kokosowe, migdałowe)

1/2 szkl. cukru trzcinowego ( u mnie cukier kokosowy + ksylitol)

1/3 szkl. oleju (ryżowy, z pestek winogron)

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 i 1/2 szkl. mąki owsianej

30 g kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

6 truskawek

na polewę :

pół  tabliczki gorzkiej czekolady

2 łyżki słodkiej śmietanki

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Przygotuj blaszkę do mufinek i papierowe foremki.

Mleko, olej, ocet, cukier i ekstrakt waniliowy wymieszaj mikserem na niskich obrotach.

Mąkę, sól, kakao i sodę wymieszaj w osobnej misce. Wsyp do składników mokrych i dokładnie wymieszaj łyżką.

Masę przełóż do papierowych foremek i piecz 20-24 minuty ( pod koniec pieczenia zrób test suchego patyczka).

Gdy ostygną, udekoruj wierzch polewą z roztopionej czekolady zmieszanej ze słodką śmietanką i połóż po pól truskawki na wierzch.

mufinki z truskawką

 

Smacznego:)

Inspiracją była mi dziś Kasia Gurbacka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *