Mufinki dyniowe – pyszne, zdrowe, wegańskie i bezglutenowe

Cześć, ja dzisiaj trochę przewrotnie nie podaję żadnego przepisu na faworki ani na pączki. Raz, że takich przepisów ukazało się w ostatnich dniach wiele, a poza tym są osoby, które chciałyby zjeść coś słodkiego, ale niekoniecznie tak kalorycznego, jak pączek. Dla tych osób te mufinki będą idealne. Słodkie, zdrowe, aromatyczne od przypraw i miodu.

Składniki (na 12 mufinek) :

1 łyżka nasion chia

3 łyżki wody

1 szklanka musu z dyni

1/3 szklanki oleju kokosowego

1/2 szklanki miodu

1 i 2/3 szklanki drobno zmielonej mąki owsianej (certyfikowanej, jeśli ma być w 100% bezglutenowa)

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowy)

szczypta soli

1 łyżka rodzynek

1 jabłko lub brzoskwinia, pokrojone w kostkę

Wartość odżywcza 1 porcji:

Białko 2.6g

Tłuszcz 7.4g

Węglowodany 24g

Błonnik 2g

Kalorie 171g

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170 stopni.

W średniej misce wymieszaj zmielone chia wraz z wodą. Odstaw na kilka minut.

W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, mieszankę korzenną, sodę, proszek, sól).

Do mieszanki z chia dodaj mus dyniowy, olej, miód i dokładnie wymieszaj.

Dodaj do suchych składników i ponownie  wszystko wymieszaj (łyżką).

Masę wylej do mufinkowych, papierowych foremek, włożonych do mufinkowej blaszki (posiada wgłębienia na foremki). Posyp je z wierzchu rodzynkami i kosteczkami jabłek lub brzoskwini.

Piecz 20-24 minuty (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika zostaw je na około 10-15 minut w blaszce, po czym wyjmij i zostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie zajadaj ze smakiem.

Smacznego:)

Przepis pochodzi z bloga Kasi Gurbackiej

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *