Mleko owsiane

Dzisiaj mlek roślinnych ciąg dalszy. Chyba najprostsze mleko roślinne – owsiane.

Składniki

4 łyżki płatków owsianych

400 ml przegotowanej wody

ewentualnie szczypta soli lub cukru

 

Przygotowanie

Płatki namaczamy w wodzie, w której będziemy je blendować (jeśli mamy mało czasu, to można ten krok pominąć). /Zwykle namaczam na godzinę, dwie. Można też dłużej, na przykład na noc/.

Po tym czasie płatki wraz z wodą przekładamy do blendera i miksujemy około minuty.

Płyn przecedzamy przez gazę do innego naczynia.

Otrzymane mleko można lekko posolić alb posłodzić  do smaku.

Można je przechowywać w lodówce około 4 dni./ Lekkie rozwarstwienie nie wpływa na jakość mleka. Należy je przed spożyciem wymieszać/.

Smacznego

Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd

mleko owsiane

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *