Masło domowej roboty

masło domowej roboty

Cześć. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ostatnim odkryciem. Domowe masło, którym (jeśli tylko macie w domu śmietanę  minimum 30%) możecie się zacząć delektować już po kilku minutach.

To do roboty:

Składniki

śmietana kremówka min. 30% tłuszczu (u mnie 600 ml Double Cream, co w Anglii znaczy tyle samo, co kremówka )

szczypta soli

Sposób przygotowania

Wlewamy śmietanę do wysokiego naczynia.

Miksujemy około minutę na wolnych obrotach do spienienia śmietany.

Wsypujemy szczyptę soli i na wysokich obrotach  miksujemy, aż oddzieli się zwarty tłuszcz i wodnista maślanka.

Aby oddzielić masło od maślanki, przelewamy wszystko przez drobne sitko.

Masło, które pozostanie na sitku, formujemy w kulę i wyciskając nad sitkiem, pozbawiamy resztek maślanki.

Całkowicie oczyścimy masło, gdy do około 1 litra zimnej wody włożymy naszą kulkę masła i kilkakrotnie w wodzie będziemy wyciskać maślankę z masła.

Tak powstałe masło przekładamy do maselniczki i wkładamy do lodówki.

Zużywamy w ciągu 5 -6 dni.

/Z podanej ilości śmietany otrzymałam 300 gram masła/

Inspiracją był kanał Praktyka u praktyka i blog Ugotuj to

 

2 odpowiedzi do “Masło domowej roboty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *