Masa makowa

Hej, Wesołych Świąt:)

masa makowa

Dzisiaj świątecznie. Najprostsza, najsmaczniejsza masa makowa do ciast, deserów, kutii, naleśników, klusek z makiem. Można ją przygotować zarówno dużo wcześniej i zamrozić ( w zamrażarce można ją trzymać około 3 miesiące) jak i bezpośrednio przed użyciem. Gotową masę można  także trzymać pod przykryciem w lodówce 2-3 dni.

Składniki:

250g suchego maku*

1 szkl. mleka

1 szkl. wody

pół szkl. miodu

50g masła

250 g bakalii (orzechy, suszone morele, rodzynki, daktyle). Ja dałam 150g mieszanki rodzynek i moreli oraz 100g mieszanki różnych orzechów.

2 łyżki rumu,  amaretto lub domowego  ekstraktu waniliowego

sok z połowy cytryny

otarta skórka z połowy cytryny

Sposób wykonania:

Mak płuczę w zimnej wodzie, przekładam do garnka i zalewam mlekiem z wodą. Gotuję na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około pół godziny. Odsączam na gęstym sicie i mielę przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach dwukrotnie.

*można użyć także mielonego maku. Wtedy postępujemy według opisu na opakowaniu. Zwykle należy go zalać gorącym mlekiem i krótką chwilę pogotować, aby napęczniał. Pomijamy wtedy wodę, którą podałam  w spisie składników.

Następnie szykuję bakalie. Orzechy podprażam krótką chwilę na rozgrzanej patelni, a potem siekam na desce na mniejsze kawałki. Rodzynki zalewam wrzątkiem na kilka minut. Morele i inne suszone owoce kroję na mniejsze cząstki.

Do garnka wkładam masło i miód. Podgrzewam i mieszam, aby się połączyły. Wyłączam gaz, wrzucam posiekane orzechy i bakalie, dodaję mak.

Wszystko dokładnie mieszam. Dodaję rum lub likier, sok i otartą skórkę z cytryny. Ponownie mieszam i masa gotowa 🙂

Najbardziej lubię ją w kutii.

masa makowa

O moim sposobie na najpyszniejszą kutię, to już chyba w nowym roku:)

Przepis pochodzi  z kanału  Gotuj Skutecznie.tv

Smacznego:)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *