Kopytka jaglane

kopytka jaglane

Niedawno znalazłam na kanale Weroniki Domogród ciekawy przepis na kopytka jaglane. Zmartwiłam się tylko tym, że w składzie było jajko, a mój mąż ma nietolerancję na jajka. Trochę poszperałam w internecie, trochę pogłówkowałam i oto dzisiejszy przepis.  Kopytka jaglane w wersji wegańskiej:)

Składniki:

3/4 szklanki kaszy jaglanej suchej (około 3 szkl. kaszy po ugotowaniu). Kasza powinna być wilgotna, nieprzesuszona. Najlepiej prosto po ugotowaniu i ostudzeniu.

około 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

1/4 szkl. pure z dyni (w oryginalnym przepisie 1 jajko)

Sposób przygotowania:

Ugotowaną i przestudzoną kaszę rozdrabniam blenderem.

Dodaję pure z dyni, mieszam.

Masę dzielę na 4 części. Jedną część wyciągam, a w to miejsce wsypuję mąkę (stary sposób na znalezienie proporcji mąki do masy: mąka powinna wypełnić miejsce po 1/4 części masy). Dodaję z powrotem wyjętą część.

Zagniatam ciasto w identyczny sposób, jak na kopytka ziemniaczane. Dzielę na części.

kopytka jaglane

Każdą porcję roluję na wałki i tnę nożem na kopytka.

Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju.

Gotuje około 1 – 2 minuty od wypłynięcia kopytek na wierzch.

Podaję z sosem i surówką.

kopytka jaglane

Smacznego:)

 

 

3 odpowiedzi do “Kopytka jaglane”

  1. Bardzo dobra alternatywa do pszennych. Nie wzdymają tak- polecam jeżeli ktoś ma problemy po mące pszennej. Bardzo proste do wykonania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *