Kalafiornica

Hej. Dzisiaj bardzo smaczna alternatywa dla porannej jajecznicy. Jest to danie na diecie warzywno – owocowej dr Ewy Dąbrowskiej, ale spokojnie można go przyrządzić również poza dietą, dodając odrobinę tłuszczu do smażenia i na przykład podsmażyć ze 2 pieczarki.

Kalafiornica

Składniki:

1 mały kalafior

1 cebula

szczypior

kurkuma

sól kamienna, himalajska lub morska

sól czarna kalanamak (daje zapach i posmak jajek)

pieprz

Sposób przygotowania:

Umyty kalafior wrzucić do miski z wodą i  łyżką octu (pozbawi to kalafior ewentualnych żyjątek) na 10 minut. Opłukać i podzielić na mniejsze cząstki.

Ugotować 15-20 minut na parze, odcedzić i rozdrobnić go na przykład tłuczkiem do ziemniaków.

Na patelni udusić pokrojoną drobno cebulę z niewielką ilością wody.

Dodać kalafior oraz przyprawy do smaku : sól, szczyptę soli kalanamak, około pół łyżeczki  kurkumy i pieprz. Można dodać również szczyptę curry.

Podsmażyć wszystko razem przez chwilę.

Posypać posiekanym szczypiorkiem. /Można również udekorować kilkoma pomidorkami koktajlowymi/

Kalafiornica

Smacznego:)

Przepis znalazłam na blogu Dorota smakuje

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *