Humus – pasta z ciecierzycy

humus
humus

Humus robię bardzo często. Jest to prosta, sprawna do wykonania pasta do chleba, krakersów, naleśników.

Składniki

1 szklanka suchej ciecierzycy

około pół szklanki tahini (pasta z sezamu)

2-3 łyżki soku z cytryny

1/4 szklanki wody, w której gotowała się ciecierzyca

sól do smaku

ząbek czosnku (opcjonalnie)

szczypta kuminu (opcjonalnie) /jeli lubimy, można dodać więcej/

Sposób przygotowania

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez kilkanaście godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie wodę odlewamy, ciecierzycę płuczemy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości (około 1.5 godziny). Wody powinno być około 3 razy więcej niż ciecierzycy.

Odcedzamy, studzimy.

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji /wodę najlepiej dodawać partiami, aż uzyskamy pożądaną gęstość pasty/.

Podając humus na stół w pojemniczku, warto zrobić dekoracyjny szlaczek z oliwy i posypać ulubionymi (świeżymi bądź suszonymi) ziołami.

Smacznego:)

 

 

 

2 odpowiedzi do “Humus – pasta z ciecierzycy”

  1. Witam,

    przeglądam blog i widzę, że w większości jest nastawiony na dania bezmięsne. Czy możemy liczyć na jakieś danie obiadowe ze sztuką mięsa?

  2. Liczyć zawsze można:) A poważnie, to ostatnio bardzo rzadko jadam mięso. Ale jak będę robić jakieś ciekawe danie z mięsem w roli głównej, to nie omieszkam zamieścić. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *