Harira

Cześć. Przy panujących obecnie chłodach chcę Wam zaproponować pyszną, prostą, cudownie rozgrzewającą zupę marokańską w wersji wegetariańskiej:)

harira

Składniki:

1.5 litra gorącej wody

ćwiartka dużego selera (startego na tarce)

kawałek poszatkowanej  kapusty ( takiej, jaką macie w domu : włoska, biała, pekińska…)

2 marchewki (plastry)

4 małe ziemniaczki (kostka)

1 czerwona papryka (starta na dużych oczkach) wraz z sokiem

puszka krojonych pomidorów

słoiczek koncentratu pomidorowego

5 łyżek czerwonej + 5 łyżek zielonej soczewicy

5 łyżek ciecierzycy namoczonej na noc w wodzie

Przyprawy: 

pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kolendry, 2 łyżeczki kuminu, pół łyżeczki kozieradki, łyżeczka kurkumy, ćwierć łyżeczki imbiru, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki soli,

Przygotowanie :

Do dużego  garnka wlewam gorącej wody, dodaję pokrojone warzywa ( seler, kapusta, marchewka, ziemniaki) i zagotowuję.

Dodaję cynamon, kolendrę, kumin, kozieradkę, imbir, pieprz. Mieszam, zagotowuję. Dodaję sól. Mieszam.

Namoczoną, opłukaną ciecierzycę dodaję do garnka wraz z czerwoną i zieloną soczewicą. Mieszam, pozwalam zagotować się zupie.

Dodaję pomidory z puszki (albo świeże, drobno pokrojone) oraz koncentrat. Mieszam, zagotowuję.

Dodaję kurkumę, a potem startą paprykę. Mieszam, zagotowuję, zmniejszam płomień, przykrywam przykrywką i gotuję około 15 minut.

Po tym czasie zupa jest gotowa do jedzenia.

harira

Smacznego:)

Przepis pochodzi z kanału Beaty Pawlikowskiej

 

 

 

Jedna odpowiedź do “Harira”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *