FETA wegańska czyli serek z migdałów

Dzisiaj chciałabym Was zaskoczyć. Otóż okazuje się, że pomysłowość ludzka nie zna granic i da się zrobić pyszny ser z… migdałów.

To do dzieła;)

Składniki

2 szklanki migdałów

1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

1 i 1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki oleju

5-6 łyżek soku z cytryny

1 łyżeczka octu jabłkowego

 

Sposób wykonania

Migdały moczymy w wodzie przez 24 godziny. Po tym czasie wodę odlewamy, a migdały sparzamy wrzątkiem.  Po  10 minutach obieramy je ze skórki i blendujemy.

Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy resztę składników i dalej blendujemy, co jakiś czas zatrzymując urządzenie, aby zdjąć masę ze ścianek. Gdy masa jest dokładnie utarta, daje się łatwo zrobić  z niej kulę lub uformować walec.  Aby sobie w tym pomóc, można ręce skropić olejem.

Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i układamy na nim fetę. Można posypać ją ziołami i przyprawami. Moją posypałam suszonym tymiankiem.

Serek zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut.

Feta łatwo się kroi i idealnie nadaje się na kanapki. Można ją też pokruszyć do sałatek albo innych dań, do których dodalibyście fetę.

Jeśli upieczemy fetę w temperaturze 125 stopni, to wyjdzie nam feta miękka, idealna do smarowania lub jako twarożek, na przykład z jogurtem i szczypiorkiem.

Powodzenia i smacznego;)

Pomysł na przepis zaczerpnięty z bloga Zdrowie na talerzu.

 

 

 

 

 

4 odpowiedzi do “FETA wegańska czyli serek z migdałów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *