Domowe mleko kokosowe

mleko kokosowe
mleko kokosowe

Dzisiaj zrobiłam mleko kokosowe. Bardzo prosty przepis, a zastosowań wiele. Dla wszystkich, którzy nie mogą pić mleka krowiego, bądź chcą coś urozmaicić w swojej kuchni. Mleko może być dodatkiem do kawy, dań kuchni azjatyckiej, deserów, zup i napojów mlecznych. Można go przechowywać w lodówce około 3 dni. Przechowywane mleko rozwarstwia się, co jest naturalnym procesem. Należy go przed użyciem wstrząsnąć i zmieszać. Zrobiłam dzisiaj także zupę z dyni, do której przydało się moje mleko kokosowe i deser z chia z mlekiem kokosowym. W przyszłości podzielę się i tymi przepisami:)

A teraz  mleko kokosowe:

1 szklankę wiórków kokosowych zalać 2 szklankami przegotowanej wody i zostawić na noc.

Podgrzać wszystko do temperatury 60-70 C

Zmiksować dokładnie masę.

Przelać płyn przez gazę  lub drobne sitko.

Do wiórków dodać kolejne 2 szklanki ciepłej wody, ponownie zmiksować i przelać do naczynia przez gazę lub sitko, łącząc oba płyny.

Odciśnięte wiórki można wykorzystać do owsianki, jaglanki, do ciastek owsianych. Przepis na ciasteczka na pewno pojawi się na blogu.

Smacznego:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *