Domowa czekolada (czekoladki)

domowe czekoladki

Chciałabym polecić Wam pyszną, domową czekoladę( bądź czekoladki) z niewielkiej ilości składników, zdrową i  bajecznie prostą do przygotowania. Zaczynamy 🙂

Składniki

100 g oleju kokosowego

2-3 czubate łyżki stałego miodu

1 niepełna szklanka mocnego ciemnego kakao (około 4/5 szklanki o pojemności 250 ml)

opcjonalnie dodatki (orzechy, bakalie…)

Sposób przygotowania

Odmierzony olej kokosowy wkładamy do metalowej, szklanej lub ceramicznej miseczki, stawiamy na rondelku, w którym  podgrzewamy wodę i mieszając rozpuszczamy. Dodajemy miód i mieszamy, aż stanie się płynny. Wsypujemy kakao i mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Trwa to wszystko bardzo krótko 🙂

Masę przelewamy do silikonowych foremek lub do małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.

Jeśli czekolada będzie w tabliczce i chcę ją mieć z dodatkami, to najpierw rozkładam na dnie dodatki i zalewam masą. Gdy czekoladki będą w małych, silikonowych foremkach, to wlewam najpierw masę a dodatki wsuwam do środka masy.

Foremki wkładam do lodówki. Czekoladki po mniej więcej godzinie zastygają i są gotowe do jedzenia. Można proces przyspieszyć w zamrażarce.

Po zastygnięciu czekoladki wyjmujemy z foremek i zjadamy:) /Czekoladę w tabliczce kroimy ostrym nożem w kostki/. Jeśli chcemy zostawić je na później, to przekładamy do zamkniętego pojemniczka. Bardzo dobrze przechowują się w lodówce (spokojnie około 2 tygodni) a jeszcze lepiej w zamrażarce.  Bardzo lubię te czekoladki bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki.  Spróbujcie.  Pycha:)

Pomysł na czekoladki został zaczerpnięty z bloga Skutecznie.Tv

 

2 odpowiedzi do “Domowa czekolada (czekoladki)”

  1. Wow muszę spróbować 🙂 uwielbiam czekoladę, a te sklepowe niestety zawierają sporo cukru, olej palmowy i inne niezdrowe, szkodliwe składniki. Czy można zastąpić czymkolwiek miód ? Np syropem daktylowym ? Pozdrawiam 🙂

    1. Nie próbowałam bez miodu, bo go uwielbiam, ale miód dodajemy tak naprawdę do smaku więc poeksperymentowałabym i na początek dałabym na przykład 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę syropu daktylowego, a jak to się sprawdzi, to zmniejszyłabym jeszcze albo zupełnie wyeliminowała miód. Daj proszę znać w komentarzach, jak Ci poszło:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *