Chleb gryczany na zakwasie żytnim

Witam. Dzisiaj chlebów ciąg dalszy. Miałam zrobić inny wpis, ale mój mąż upiekł tak smaczny chleb, że muszę się tym z Wami podzielić. Znalazłam kiedyś ten przepis na kanale Atelier Smaku, zmodyfikowałam trochę według własnych potrzeb i teraz go Wam prezentuję.

Składniki

20 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

250 ml zakwasu żytniego

1 łyżeczka cukru

200-250 ml wody

30 dag mąki gryczanej

20 dag mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżeczka soli

2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Zalać ciepłą wodą i zmiksować na jednolitą masę. Dodać zakwas, cukier i jeszcze raz zmiksować. W osobnej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. Do miksera założyć mieszadło do ciasta drożdżowego, wlać zmiksowane ziemniaki z zakwasem, miksować około minutę, dolać olej i miksować kilka minut, aby napowietrzyć ciasto. W razie potrzeby można dolać trochę więcej wody, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta na racuchy. Całość przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką bądź deską i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Latem trwa to około 4 godzin, zimą nawet do 8. Gdy wyrośnie, spryskać chleb letnią wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piec 20 minut , po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 30-40 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, ostudzić, zawinąć w lnianą ściereczkę i przechowywać w chlebaku. Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *