Chleb gryczano – owsiany na zakwasie żytnim (bułki, cebulaki)

Cześć. Dzisiaj podam Wam przepis na pyszny chleb, który robię już od wielu miesięcy. Jest to bardzo bazowy przepis, ponieważ  mąki i ich proporcje można zmieniać w zależności od tego, co w danej chwili mamy w spiżarni. Chlebek ten robiłam już z mieszanek mąki jaglanej i gryczanej, gryczanej i owsianej, samej jaglanej, samej gryczanej, żytnio – owsianej, żytnio – gryczanej, no i oczywiście klasyk – z samej mąki żytniej. Wszystkie smakują wyśmienicie, a zapach unoszący się w domu podczas pieczenia, bezcenny. Nie przedłużam więc. Zaczynajmy.

chleb gryczano – owsiany na zakwasie żytnim

250g mąki żytniej razowej

250 ml wody

5-6 łyżek zakwasu żytniego

Wymieszaj drewnianą łyżką w szklanej misce (bardzo dokładnie, kilka minut). Powstanie gęsta pasta, z której odłóż 6 łyżek zakwasu na następny chleb.

Miskę i słoiczek z zakwasem na następny chleb* przykryj czysta ściereczką i zostaw na noc do wyrośnięcia (u mnie w piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach)

*niektórzy wstawiają zakwas od razu do lodówki, ale ja wolę, żeby trochę „popracował”, zanim go schowam

Następnego dnia dodaj :

150 g mąki gryczanej

150 g mąki owsianej

300 ml wody

1 łyżkę dobrej soli (himalajskiej, kamiennej)

Wymieszaj dokładnie łyżką.

Możesz dodać :

kminek, czarnuszkę, nasiona dyni, słonecznika, mak, sezam, zioła, orzechy, śliwki suszone / zależy, które z tych dodatków lubisz w chlebie, albo do czego dane pieczywo będzie dedykowane : czy będzie jedzone z miodem czy z wędliną na przykład /

Wymieszaj.

Przełóż do podłużnej foremki  (dl. 30 cm) wysmarowanej olejem kokosowym /ja często wysypuję ją jeszcze płatkami jaglanymi, owsianymi lub żytnimi/

Posyp z wierzchu czarnuszką lub kminkiem, jeśli lubisz.

Wstaw do piekarnika, gdzie chleb będzie rósł. U mnie zwykle około 3 godzin.

Po tym czasie włącz piekarnik na 200 stopni z funkcją grzania góra/dół i piecz chleb 55 – 60 minut.

Po upieczeniu chlebek wyjmij z foremki i zostaw do ostygnięcia na kratce.

Ten przepis jest tak uniwersalny, że piekę z niego nie tylko chlebek, ale również bułeczki:

bułeczki na zakwasie żytnim
bułeczki na zakwasie żytnim

cebularze, cebulaki, pizzerinki oraz pizzę:

cebulaki

 

Smacznego i udanych wypieków:)

 

 

 

Inspiracja na przepis pochodzi z książki B. Pawlikowskiej – Kasza jaglana.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *