bezglutenowy, wegański placek z rabarbarem

Hej, dzisiaj proste, szybkie ciasto z rabarbarem (sprawdzi się tu również truskawka. Z innymi owocami będę dopiero eksperymentować:)).

bezglutenowy, wegański placek z rabarbarem

Składniki:

pół szkl. cukru (trzcinowy, kokosowy, ksylitol bądź mieszanka wymienionych)

150 g mąki gryczanej

150 g mąki ryżowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

350 ml wody

100 ml oleju

około 120 g oczyszczonego i pokrojonego rabarbaru

około 40 g rodzynek

2 łyżeczki cynamonu

/Ciasto można posypać kruszonką. Poniżej jedna z propozycji/:

kruszonka:

  • 300 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (w postaci stałej)
  • garść orzechów włoskich lub migdałów
  • garść nerkowców

Posiekaj drobno orzechy, dodaj płatki owsiane i olej kokosowy. Rozcieraj w palcach i mieszaj, aż powstanie kruszonka /orzechy i płatki można rozdrobnić pulsacyjnie w blenderze/.

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.

Dodaj wodę oraz olej i ponownie wymieszaj.

Wsyp rodzynki,  zamieszaj i wylej ciasto do formy.

Na wierzch wyłóż pokrojony rabarbar i posyp kruszonką.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut.

/Piekłam w kwadratowej blaszce o boku 22 cm/.

 

Smacznego:)

Przepis znalazłam kilka lat temu na internecie, ale nie pamiętam, kto był autorem.

bezglutenowy, wegański placek z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *