Bezglutenowe „ruskie” naleśniki

 Przepis wziął udział w konkursie IT Fit. To mój  autorski pomysł na zdrową przekąskę do pracy.  Praca zajęła trzecie miejsce w konkursie:)

 

bezglutenowe „ruskie” naleśniki


Chciałabym przedstawić danie, które jest szybkie i sprawne w przygotowaniu, jeśli tylko została nam z obiadu resztka ziemniaczków, z którymi nie ma co zrobić, bo na taką małą ilość, to nie ma co brudzić żadnej miseczki:)
Wtedy realizujemy pomysł na przekąskę do pracy.

Czas do 30 min

Porcja dla 2 osób, ewentualnie 1 bardzo głodnej:)

Składniki na 2 naleśniki:

6 łyżek mąki gryczanej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
woda do konsystencji ciasta naleśnikowego 

Składniki na farsz:

4 małe ziemniaczki z obiadu

około 70g sera białego ( u mnie twaróg kozi)
sól, pieprz do smaku
pół małej cebulki
olej lub oliwa do smażenia cebuli
kilka listków rukoli

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: Wsypujemy mąki i sól do miseczki. Wodę dodajemy powoli, mieszając trzepaczką. Ciasto ma osiągnąć konsystencję gęstej śmietany i dać się rozprowadzić na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu do smażenia. Można smażyć również bez tłuszczu na odpowiedniej patelni. Smażymy około 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone naleśniki przekładamy na talerz i przykrywamy drugim talerzem, jeśli były smażone na tłuszczu, a jeśli bez, to ręcznikiem papierowym.

A teraz farsz: Obieramy i kroimy cebulę w kostkę, smażymy na złoty kolor. W miseczce rozgniatamy widelcem ziemniaczki i ser. Dodajemy przesmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. 

Na każdy naleśnik kładziemy kilka listków rukoli, na to wykładamy „ruski” farsz. Naleśniki zwijamy w rulonik , przecinamy w połowie i gotowe.
Smacznego:)
bezglutenowe „ruskie” naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *