Batoniki owsiane z masłem orzechowym

batoniki owsiane z masłem orzechowym

 

 

 

Cześć.  Dzisiaj bardzo prosty, szybki i zdrowy batonik.

Składniki ( na około 15 małych batoników) :

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (zmielonych)

1/2 szklanki masła orzechowego (100% orzechów)

1/2 szklanki miodu (ja dałam 2 czubate łyżki)

2 łyżki oleju kokosowego

szczypta dobrej soli

Sposób przygotowania:

Masło orzechowe rozpuść w rondelku na bardzo małym płomieniu.

Zestaw z ognia.

Połącz z olejem kokosowym, solą i miodem.

Wsyp płatki owsiane. Wymieszaj dokładnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Masę rozłóż na papierze, przykryj z wierzchu drugim kawałkiem pergaminu

i dociśnij dłonią.

Blaszkę włóż do lodówki na 2- 3 godziny do stężenia.

Po tym czasie pokrój na kawałki.

Smacznego

Przepis pochodzi z bloga Kasi Gurbackiej

batoniki owsiane z masłem orzechowym

 

 

 

 

 

 

 

3 odpowiedzi do “Batoniki owsiane z masłem orzechowym”

  1. No to teraz poprosimy o przepis na masło orzechowe. Chyba że jakiejś firmy Pani poleca? Niestety córka jest uczulona na ziemne i laskowe, a te są podstawą wielu maseł.

    1. Przepis na masło orzechowe na pewno się pojawi. My bardzo lubimy masło z orzechów ziemnych firmy Meridian 100% orzechów, ale jeśli córka jest uczulona, to mogę polecić masła z innych orzechów tej samej firmy. Bardzo smaczne jest masło migdałowe. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *